Zsindelyes pálinka webáruház

prémium pálinkák a Pálinkamester ajánlásával

Birs pálinka a Pálinkamester ajánlásával

A birs pálnkafőzdei felhasználása nem rendelkezik olyan mértékű tradíciókkal, mint pl. a szilva, kajszi barack vagy körte csak néhány gyümölcs fajt megemlítve a teljesség igénye nélkül. Leginkább házikerti növény révén, ritkábban készítettek csupán birsből gyümölcs pálinkát. A hazai élelmiszeripar számára a 80-as években megindult teleépítési hullám nyújtott némi ellátmányt, de kimagasló mennyiségről még mindig nem beszélhetünk. Napjainkban ismét előtérbe került a birs, hiszen a 2000-es évek elején berobbanó pálinka forradalom teret nyitott a minőségi birspárlatoknak.

Pálinkafőzés szempontjából a birs az egyik legnehezebben feldolgozható gyümölcs. Kemény húsa, esetenként molyhos külső része komoly kihívások elé állíthatja a birscefre készítőket. Mivel utóérő gyümölcs, ezért nagyon fontos a megfelelő érettségi állapot a feldolgozás során. Az éretlen vagy félérett birs kevés cukortartammal rendelkezik, aromája még szegényes. Egyes fajták hamar barnulhatnak, ezért folyamatosan ellenőrizni kell az utóérlelést. A pálinka szempontjából a túlérlelés is minőségi és mennyiségi veszteséggel járhat. Gyümölcsforma alapján megkülönbözetett birskörte és birsalma némileg egymástól eltérő pálinkát eredményez. A körte formájú gyümölcs inkább az illatosabb citrusos, körtés jegyeket hordozza magában, az alma forma testesebb és viaszosabb alma-kompótos jegyekkel bír. Előfordul, hogy külön-külön kerül feldolgozásra, attól függően, hogy melyik típust helyezzük előtérbe, de a két forma együttes felhasználása is szép, kiegyensúlyozott minőséget eredményezhet.

A feldolgozás első lépése a gyümölcs megtisztítása. Szeszipari felhasználásra a kevésbé vagy egyáltalán nem molyhos fajták a szerencsésebbek, mivel a molyhos-szőr részek a cefrébe kerülve rontják a gyümölcs ízérzetét, fanyarrá és kesernyéssé teszik a pálinkát. Ha mégis található a gyümölcsön molyhosság, akkor azt rendszerint kézzel ledörzsölve lehet eltávolítani. Ez nagyon nagy munkaigényű feladat, még akkor is, ha nagy nyomású vízzel is rásegítünk a szőrök leszedésére. Ezt követi a tisztító mosás, amikor a gyümölcs felületén megtapadt port és egyéb szennyeződéseket mossuk le. A birs felaprításához nagy teljesítményű, masszív anyagból készült daráló- aprító berendezést érdemes használni, mivel a hús keménysége, és nagy gyümölcs méret miatt nagy igénybevételnek vannak kitéve ezek a gépek. Általában késes vagy kalapácsos daráló alkalmazható. Fontos, hogy homogén pépes masszát készítsünk a gyümölcsből, és ne darabosan maradjon az édes cefre, tekintettel a levegővel való érintkezéskor fellépő káros oxidatív folyamatokra. A kevés létartalomnak köszönhetően meglehetősen száraz a cefre állaga, ezért szivattyús szállítása csak víz hozzáadásával lehetséges. Kiemelt szerepe van a pektin bontásnak, ezért ezt már rögtön a feldolgozás után elkezdhetjük, hogy a keményebb gyümölcshús részek is minél hamarabb szétessenek. Ismeretes bizonyos helyeken (Pl. Vajdaság) a birset előfőzni, így könnyebben feldolgozhatóvá válik a gyümölcs. Azonban a technológia körülményessége mellett számolni kell aroma veszteséggel, és a friss-gyümölcs jelleg is csökken az eljárással. Alkalmazhatnak úgynevezett aroma kosarat a főzés során, amelybe friss gyümölcsöt helyeznek az aromák fokozására.

A kész birspálinka általában érleletlen vagy ágyas formában kerül forgalomba. Fahordós érlelése nem ajánlott, mivel aromatikája kevésbé stabil, a fahordó jellegében háttérbe szorítaná a birs üde gyümölcsösségét. Rendkívül simulékony és bársonyos jellegének és intenzív fűszeres aromájának köszönhetően egyre népszerűbb a pálinkák között.

http://palinkamester.hu/zsindelyes-palinkak/zsindelyes-birspalinka-035l

A név kötelez! - szokták mondani, és most ennek eleget téve elmondhatom, hogy a Budapesti...
A birs pálnkafőzdei felhasználása nem rendelkezik olyan mértékű tradíciókkal, mint pl....
Többet iszik, aki állva iszik A gasztro-kultúra színes palettáján számtalan ital...
Hariforma Bt.
4220 Hajdúböszörmény
Király Jenő tér 1/B
A Pálinkamester elkötelezett híve és támogatója a felelősségteljes,
kultúrált italfogyasztásnak. Ezért pálinka fogyasztását 18 éven aluliak
számára nem ajánljuk és őket kiszolgálni sem áll módunkban.